Meddelare: Johan Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

Så kom gubben lapp-Nisse (kallad, en inom kommunen införskrifven lappman och trollkarl, som fick sin aflöning in natura uti bondgårdarna i matvaror, litet bränvin och toback, på den tiden ansågs för skandal det ägaren af en häst och en hund, sjelf utförde huddragningen, det skulle lapp-Nisse göra (han sade, "Ta och Jorddrag pojken, så går sjukdomen tillbaka till de underjordiska, om jag får ett halfstop bränvin skall jag hjelpa dig mor Sara"! Tillbudet antogs och experimentet tillgick sålunda, ett större barrträd med någon gröfre uppåt krökt rot uppsöktes, under denna gräfdes i jorden en så stor grop, det de obehindrat kunde träda mig under roten hvilket skulle ske trenne gånger å rad emot solen före dess nedgång i trenne torsdagskvällar då månen stod i nedan. Lapp-Nisse fick sitt bränvin och om en tid ansågs det jag blifvit kvitt rissjukdomen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Barnsjukdomar.